Długi weekend to świetna okazja, żeby zrobić Majówkowe ciasteczka. Tak nazwaliśmy nasze najnowsze specjały kulinarne w biało-czerwonych barwach Łapcie przepis! Smacznego!
Składniki:
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 115 g zimnego masła
– pół szklanki cukru pudru
– 2 duże żółtka
– szczypta soli
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
1. Umieść wszystkie składniki w misce.
2. Zagnieć ciasto i schowaj je zafoliowane do lodówki na godzinkę.
3. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-5mm.
4. Za pomocą foremki lub szablony wyciętego z kartonu wytnij z ciasta kształt flagi.
5. Przełóż ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem i piecz je w piekarniku przez około 15-20 minut (180 stopni)
6. Zrób lukier królewski z białka i cukru pudru (przepis możesz znaleźć na naszym live z Gminnego Pierniczenia
7. Połowę lukru zabarw barwnikiem spożywczym na czerwono.
8. Polukruj ciasteczka na biało-czerwono!