Aktualności

Domowe czekoladki

10 lutego ekipa Gok-u w składzie Małgorzata Stefańska, Paulina Szewczyk, Paulina Sidoruk
i Paweł Kierzek przeprowadzili warsztaty kulinarne, w których wykonali domowe czekoladki,
a także pokazali jak je ładnie zapakować. Zachęcamy do skorzystania z naszego filmiku instruktażowego oraz z poniższych przepisów na domowe czekoladki.
 
Pralinki z malinami
1Jeśli mamy maliny mrożone, topo odważeniu 70g należy zostawić je do rozmrożenia. 2.150g czekolady posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. 3.Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Następnie powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok. 4.Rozmrożone maliny (razem z sokiem, który puściły) przetrzeć przez sitko do garnka, aby pozbyć się ziarenek. 5.Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. 6.Maliny zagotować i dodać do roztopionej czekolady. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do ostygnięcia. 7.Przestudzoną masę malinową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej). 8.Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
Pralinki kukurydziane
1.Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. 2.Dodać płatki kukurydziane i migdałowe. Dokładnie wymieszać. 3.Przy pomocy dwóch łyżeczek zrobić kleksy z masy i układać je na papierze do pieczenia. 4.Pozostawić, na parę godzin, aż czekolada zastygnie.
Pralinki kokosowe
Pralinki marmurkowe
1.Plastikową formę ( 20 cm/13cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok. 2.200 g skondensowanego mleka, 150 g deserowej czekolady posiekać i podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Wlać do formy i wyrównać. 3.150g skondensowanego mleka, 150g białej czekolady posiekać i podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Wlać do formy i wyrównać. 4.Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek. 5.Formę wstawić na co najmniej 8 godz., a najlepiej na całą noc do lodówki. 6.Wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Pokroić ostrym nożem w kostkę. 7.Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.
BATONY Z GRYKĄ Paulina wysłał(a) Dzisiaj o 09:36 SKŁADNIKI: ►czekolada 70% [1 sztuka] ► syrop z agawy [3 łyżek] ► olej kokosowy [3 łyżki] ► gryka ekspandowana [garść] Paulina wysłał(a) Dzisiaj o 09:36 PRZYGOTOWANIE: Czekoladę połamać i wraz z syropem oraz olejem przenieść do garnka i na niewielkim ogniu rozpuścić składniki. Do garnka wsypać grykę i wymieszać. Prostokątną formę (np. 10 na 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać masę i wyrównać wierzch. Wstawić formę do zamrażarki na godzinę, a później przenieść do lodówki. Zdjąć papier i pokroić na małe batony.
WEGAŃSKIE KRÓWKI Paulina wysłał(a) Dzisiaj o 09:34 SKŁADNIKI: ►czekolada 70% [3 sztuki] ► mleczko kokosowe [puszka] ► syrop z agawy [5 łyżek] ► olej kokosowy [3 łyżki] ► orzechy ziemne lub inne [garść] Paulina wysłał(a) Dzisiaj o 09:35 PRZYGOTOWANIE: Czekoladę połamać i wraz z białą stałą częścią mleczka kokosowego, syropem oraz olejem przenieść do garnka i na niewielkim ogniu rozpuścić składniki. Do garnka wsypać orzechy i wymieszać. Prostokątną formę (np. 10 na 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać masę i wyrównać wierzch. Wstawić formę do zamrażarki na godzinę, a później przenieść do lodówki. Zdjąć papier i pokroić na małe krówki.
TRUFLE MARCHEWKOWE Paulina wysłał(a) Dzisiaj o 09:34 SKŁADNIKI: ►marchewka [1 średnia sztuka] ► migdały [50 g] ► siemię lniane [2 łyżki] ► orzechy włoskie [garść] ► daktyle [8-10 sztuk] ► biała wegańska czekolada [1 tabliczka] Paulina wysłał(a) Dzisiaj o 09:34 PRZYGOTOWANIE: Migdały, siemię lniane i orzechy wrzucić do blendera i zmielić na ,,mąkę”. Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na ok. 10 minut. Odlać wodę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę orzechową, daktyle i marchewkę zblendować na klejącą masę. Z powstałej masy uformować trufle, włożyć na pół godziny do lodówki. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i btoczyć trufle w białej czekoladzie